Oransje dager

25. november er FNs internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Denne dagen markeres med fargen oransje og er starten på en 16 dagers kampanje som avsluttes 10. desember, mennekerettighetsdagen.

25. november retter soroptimistene verden over, søkelys på bekjempelse av vold mot kvinner. Vold mot kvinner er et globalt problem som finner sted i alle samfunn og kulturer. 35 prosent av alle kvinner i verden vil oppleve vold. I Norge har hver fjerde kvinne vært utsatt for en eller annen form for vold eller trusler om vold. Vold mot kvinner skjer ofte i nære relasjoner og kan ramme kvinner uansett etnisk opprinnelse, sosial bakgrunn eller status. Vold mot kvinner er aldri en privatsak, men et samfunnsproblem som rammer millioner av kvinner og setter utviklingen av alle samfunn tilbake. Samtidig holdes vold og overgrep skjult og er knyttet til skam og skyld.

 

25. november 2024

Skien-Porsgrunn Soeoptimistklubb markerte starten på Orange dager ved at tre medlemmer startet dagen utenfor Skien jernbanestasjon k. 05.00 mandag 25. november. Vi delte ut kaffe i orange kopper, pepperkaker og flyers til de reisende. Dette ble mottatt med smil og hyggelige kommentater.

Videre hadde vi stand på biblioteket. Det ble også delt ut pepperkaker og informasjon. Dagen ble delt opp slik at mange medlemmer var i aktivitet. Selve utstillingen varte i noen dager. Skien rådhus var lyssatt med orange lys. Kommunen hadde lagt ut informasjon på sine sider.

i samarbeid med Skien Bibliotek inviterte vi til gratis foredrag på biblioteket. Det handlet om "Seksuell trakassering of lovbestemmelser i Norge. Foredragsholder var Rønnaug Sørensen, førstelektor ved USN. Hun har forsket på Seksuell trakassering og lovbestemmelser i Norge. 

 

Sorotimister i Skien-Porsgrunn skal i samarbeid med Skien kommune markere kampanjen 25. november 2023

Da vil rådhuset i Skien bli lyst opp med  oransje farger. Klubbens medlemmer skal også ha stand på Skien bibliotek med litteratur som forteller mer om hva dette er. Det er FN som står bak markeringen som blir holdt i flere byer verden over.

Mandag 27 november kommer vi til å stå tidlig om morgenen på Skien stasjon og servere kaffe og pepperkaker til reisende for å fokusere på de oransje dagene.

De Orange dagene varer helt til 10. desember

 

Intervju med Rita Stranskog i Telemarksavisa i anledning av markeringen

Vold i hjemmet er ikke bare et slag. Det kan også være manipulasjon og isolasjon.

– Alle kan komme på en historie der noen burde reagert tidligere, sier Rita Strandskog i Skien – Porsgrunn soroptimistklubb.

Soroptimist International (SI) er en verdensomspennende organisasjon for yrkeskvinner som jobber for å være en global stemme for kvinner. Organisasjonen har rådgivende status i FN.

– Vold i nære relasjoner er aldri greit. Det er en «selv nok» holdning og ren egoisme hos mange i dag.

Strandberg tror nøkkelen til å bryte mønstrene er kunnskap og medmenneskelighet.

– Det tør å snakkes mer om nå enn hva det ble gjort tidligere. Man må være obs på de i nære relasjoner som du ser sliter med et eller annet. Tør å spørre om det er noe du kan hjelpe til med, sier Strandskog.Alle kan komme på en historie der noen burde reagert tidligere – særlig når man får vite etterpå om den alvorlige volden som skjedde. Kan du gjøre en forskjell? Bry deg ved å stille spørsmål. Du kan kanskje gjøre forskjellen for henne som ikke klarer å komme seg bort fra dette skadelige forholdet alene.

Vær ærlig

Når det er følelsesmessige bånd mellom voldsutsatt og voldsutøver, kan det være vanskelig å bryte ut av et voldelig forhold. I mange tilfeller holdes volden skjult gjennom frykt, skam, isolasjon, manipulering og fornektelse. Den voldsutsatte vil ofte forsøke å skjule sin situasjon.

– Det viktigste er å tørre å snakke med noen. Ikke si at du gikk på døra, si at du fikk blåveis fordi noen slo deg. Åpne deg. Det er mange som er villige til å hjelpe. Som regel finnes det en utvei. Mange er redde for hva som kan skje hvis en åpner opp fordi man har vært gjennom mange trusler, slik at det sitter langt inne å åpne seg. Vær ærlig om dette og ta kontroll, sier Strandskog. Er det ungdom det gjelder, oppfordrer hun til å ta det med helsesykepleier eller en voksen.

– Tør å være trygg.

 

Tegn på voldelig forhold

1. Når noen med stor INTENSITET ønsker å etablere et forhold, og overøser sin nye kjæreste med at dette er alvor med det samme.

2. SJALUSIEN brukes raskt til å forby partneren sosiale relasjoner, og kontrollere partneren på det mest intime.

3. En partner som vil KONTROLLERE ved å sjekke meldinger på mobiltelefonen til sin kjæreste og e-postene, og dukke opp overraskende, og instruerer hva den andre skal ha på seg og oppføre seg.

4. Når partneren vil ISOLERE kjæresten sin, ved å begrense kontakten med familie og venner, og snakke stygt om den andres sosiale nettverk.

5. Når KRITIKKEN sitter løst om utseende til den andre, om personligheten, evner og meninger.

6. Når partneren UNDERGRAVER det kjæresten gjør og sier, og lyver og gjemmer saker slik at kjæresten skal tvile på seg selv, eller gå glipp av skole eller jobb.

7. Når partneren BESKYLDER den andre for alle problemer som paret har, og erkjenner aldri eget ansvar for det som er vanskelig i forholdet.

8. SINNE har stor plass i forholdet, og utbruddene er uforutsigbare. Det brukes for å skremme og presse andre til å utføre handlinger.

Handlingsplan

Skien kommune opplyser i en post på Facebook at de har utarbeidet en handlingsplan for arbeid mot vold i nære relasjoner, noe som fortsatt er en mangel i mange kommuner. Ifølge FN blir hver tredje kvinne utsatt for vold i løpet av livet. Skjønt volden rammer på tvers av klasse, religion og etnisitet, er jenter og kvinner i konfliktområder særlig utsatte. Ikke overraskende virker væpnet konflikt og uro negativt inn på jenters og kvinners adgang til utdanning, og til å leve et godt liv.